1. Cruciale benodigdheden

Spiegelreflexcamera

Of dit nu een full-frame camera is of een crop camera. Dit maakt niet uit... Zo lang je zelf je instellingen kunt kiezen op je toestel, en er verschillende lenzen en filters op kunt zetten is dit voor ons perfect!


Lenzen

Een groothoeklens is DE lens die je deze vakantie zeker zal moeten bij hebben, 80 procent van je foto's zal je met deze lens maken! Met groothoek bedoelen we voor een full-frame camera een lens met bereik van ongeveer 16-35mm of 14-24mm, en bij de crop camera een lens met bereik 12-24mm...


Statief

Een stevig statief is natuurlijk heel belangrijk. Omdat het in het Noorden flink kan waaien heb je hier zeker een statief nodig van metaal of carbon. Onze voorkeur gaat dan uit naar een statief van carbon omdat dit toch iets lichter is en makkelijker mee te nemen is bij kleine of grotere wandeltochten.

Vervolgens heb je bij statieven de keuze uit 3 of 4 delige poten. Een 4-delig is natuurlijk kleiner, maar voor de stevigheid zou je hier toch best kunnen opteren voor een statief waarvan de poten uit 3 delen bestaan.


Filters

Er zijn 2 filters die voor ons cruciaal zijn, en dat zijn de 2-stop en 3-stop grijsverloopfilter waarvan de overgang zacht is. Deze filters kan je dan ook combineren in bepaalde gevallen! Deze filters kan je van verschillende merken kopen, zoals Lee, Kase, Nisi, enz...

grijsverloopfilter

grijsverloopfilter


Foto accessoires

 • Batterijen : Neem minstens 2 stuks mee.

 • Afstandsbediening : Soort maakt niet uit.

 • Geheugen : Neem meer dan 1 kaartje mee, stel dat er 1 kapot gaat, ben je niet al je foto's kwijt.

 • Doekjes om je lenzen en camera te reinigen


Kledij

 • Water- en winddichte kledij

 • Goede wandelschoenen

 • Muts en handschoenen

 • Laarzen (zodat je een stukje in het water kunt staan voor foto's te nemen)


2. Handige benodigdheden

Spiegelreflexcamera

Als je een tweede camera zou hebben, neem die dan zeker mee! Je weet natuurlijk nooit...

Lenzen

Een standaard zoomlens is een zeer handige lens om mee te nemen (panorama's)... Hiermee bedoelen we een lens met een bereik van ongeveer 24-70mm of 24-105mm.

Je zou eventueel nog een telezoomlens kunnen meenemen met een bereik van 70-200mm of 100-400mm…

Filters

Gewone grijsfilters zijn natuurlijk ook handig, hiermee kan je de sluitertijd doen oplopen... Hier kun je best een 3 stop grijsfilter nemen en eventueel nog een 10 stop grijsfilter (big stopper) mocht je dat effect mooi vinden, anders kan je nog altijd gaan voor een 6 stop grijsfilter (little stopper).

Een filter kit is ook heel handig, zo hoef je de grijsverloopfilters niet zelf voor de lens te houden, wil je ook met de gewone grijsfilters werken, dan is een filter kit cruciaal! Als je deze kit koopt, heb je ook adapterringen nodig die je op je lenzen draait, kies dan voor de adapterringen voor groothoeklenzen. Als je een standaard adapterring op een groothoeklens zet krijgen je foto's zwarte randen!

Foto accessoires

 • Een filter pouch is een zeer handig item, dit kan ja aan je statief hangen en zo blijven je filters altijd dicht in de buurt. Zo moet je dus niet telkens je een andere filter gebruikt terug naar je rugzak. Het andere grote voordeel van dit zakje is dat je hier heel veel in krijgt. Er is plaats voor 10 filters, de meeste hebben natuurlijk geen 10 filters, dus is er nog plaats over voor je filter kit, afstandsbediening en lensdoekjes. Zo blijft alles zeer compact samen!

Dit is de filter pouch van Lee, maar er zijn er ook van andere merken.

Dit is de filter pouch van Lee, maar er zijn er ook van andere merken.

Kledij

 • Watersandalen (voor de zomerreizen): Voor rivieren te voet te doorkruisen, anders is het met de blote voeten, en je kan niet zien of er onder het water scherpe stenen zijn.

 • Een opvallend kledingstuk, bijvoorbeeld een regenjas met een zeer felle kleur, zo kan je zelfportretten maken van jezelf in het landschap!

 • Een waadpak voor strandfotografie, zodat je echt in de golven kunt gaan staan.

Wim met een opvallende jas aan de Dettifoss!

Wim met een opvallende jas aan de Dettifoss!